Annika lähtee ensimmäistä kertaa retkelle, johon pitää hakea viisumeita. Tähän asti on riittänyt, että maahan saapuessaan on esitellyt passia rajalla. Mikko on päässyt kerran kokeilemaan viisuminhakemisen riemua.

Jokaisella kohdemaalla on erilaisia viisumi vaatimuksia. Osa on täysin viisumivapaita, osa myy viisumeita rajalta maahan saapuessa ja osaan pitää hankkia viisumi hyvissä ajoin ennen maahan saapumista. Ulkoministeriön nettisivuilta (www.formin.fi) pääsee tutkimaan eri maiden viisumivaatimuksia suomalaisille. Ensi tuntumalta voi todeta, että Suomen passi on aikas mainio matkustusasiakirja.

Muutamia jänniää yksityiskohtia havaitsimme.  Todettakoon, että esimerkiksi Thaimaaseen lentäen saapuessa saa pidemmän viisumivapaan oleskelun maahan, kuin  maitse saapuessa. Kiinan viisumiin vaaditaan värillinen valokuva, kun osaan taas riittää perus mustavalkoinen passikuva.

Olemme hankkineet Lähialuematkat-matkatoimiston kautta viisumit Venäjälle ja Kiinaan. Molemmat maat vaativat, että viisumit on myönnetty ennen kuin on saapumassa maan rajojen sisäpuolelle. Viisumit voi toki hankkia itse suoraan kunkin maan lähetystöstä jonottamalla ja säästämällä muutaman euron. Säästimme hiukan hermojamme ja aikaa suoriutumalla matkatoimiston avulla. Kustannus, joka viisumeiden hankkimisesta matkatoimiston kautta syntyi, oli saman suuruinen kuin töistä poissaolo olisi aiheuttanut.

Toimitimme matkatoimistolle passiemme lisäksi

  • todistuksen matkavakuutuksesta (Eurooppalaisen matkavakuutuskortti ei käy pelkästään)
  • viisumikuvat 
  • tulosteen hostellivarauksesta yhdelle yölle Pekingistä sekä
  • suurpiirteisen matkasuunnitelmamme Kiinaan, jossa vakuutimme kautta kiven ja kannon poistuvamme maasta ennen kuin viisumimme umpeutuu (tätä ei olisi tarvittu, jos meillä olisi ollut lennot pois Kiinasta)

Matkatoimisto osasi neuvoa meitä Kiinan viisumin asiakirjavaatimusten kanssa. Ilman heitä olisimme varmasti saaneet bumerangina hakemuksemme takaisin. He tarkastivat täyttämämme kaavakkekkeet ja neuvoivat tarvittavien liitteiden kanssa. Matkatoimisto kuljetteli passimme lähetystöjen välillä ja ilmoittivat kun viisumit ovat valmiina. 

Kiinan viisumin saanti ei mennyt kuitenkaan edes matkatoimiston kautta parhaalla mahdollisella tavalla. Haiemme viisumia, joka oikeuttaa kahden käyntiin Kiinassa. Saimme kuitenkin viisumit, jolla saa saapua ja poistua vain kerran maahan. Alunperin meidän piti poiketa Hong Kongiin, mutta viisumipäätöksen myötä matkareittimme suuntaa Shanghaista länsi Kiinaan.

Mongolia oli kesäkuussa antanut suomalaisille viisumivapauden. Olemme kovin kiitollisia tästä ja säästyneestä rahasummasta :) Muut viisumit hankimme reissun päältä. Hauska nähdä onko Myanmarin viisumihakemuksessa yhtä jänniä kysymyksiä kuin Kiinan hakemuksessa.