Retkisuunnitelmista kertoessamme olemme saaneet kuulla kerran jos toisenkin huolestuneita kysymyksiä rokotteista, kiinalaisista sairaaloista ja venäläisistä hammaslääkäreistä. Olemme kuulleet myös useista tutun tutuista, jotka ovat viruneet turistiripulin vuoksi päiväkausia sairaaloissa. 

Yksi ensimmäisistä reissuun valmistautumiseen liittyvistä asioista oli käynti matkailulääkärillä. Matkailulääkärin kanssa kävimme läpi matkasuunnitelmamme ja tarvittavat rokotukset ja malarialääkityksen tarpeellisuuden. Lääkäri kirjoitti kasan reseptejä ja käski pakata rinkkaan ison kasan tervettä järkeä. Järkeä ei kuulemma voi valitettavasti rokottaa reissuun lähteviin ;)

Olemme lääkärikäynnin jälkeen tarkastaneet vanhat rokotekorttimme ja ottaneet puuttuvat rokotteet. Käsivarsiimme on pistelty jäykkäkouristus, polio ja hebatiitti A+B rokotteita. Jääkaapissa odottavat nauttimistaan vielä kolera ja lavantautirokotteet. Lääkärin kanssa juttelimme myös japanin aivokuume- ja rabiesrokotteista, mutta yhdessä lääkärin kanssa päädyimme olla ottamatta näitä rokotteita. 

Rokotteiden lisäksi reppuun on pakattu muutama kuuri malarialääkkeitä. Malarilääkkeiden valinta ei ollut helppoa pennin venyttämiseen tottuneelle pariskunnalle. Halvimmassa on paljon sivuvaikutuksia, kalliimmassa hinta vaatii melkein osallistumista laittomaan sisänelinkauppaan. Päädyimme ottamaan kalliimman ja vähemmän itsetuhoisia hallusinaatioita vaikuttavan lääkkeen. 

Lääkärin ohjeiden lisäksi Mikko aikoo noudattaa hyväksi havaitsemaansa päivittäin otettavaa pientä vodka/konjakki-annostusta. Ei pääse mahatauti iskemään, kun huolehtii omasta vastustuskyvystä. Annika miettii vielä vaihtoehtoa maitohappobakteerit...

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen matkailijan terveysoppaasta löytyy kattavasti kaikesta mistä matkailijan pitää tietää reissuaan suunnitellessa. Jos päättää tulla meitä moikkaamaan vaikka Thaimaaseen, Malesiaan tai vaikka Indonesiaan, löytää sivuita helposti tiedot tarvittavista rokotteista.